Poliittisen kartan historia ja anatomia

Huomio 14.5.2012: Linkit kysymyksiin eivät toimi toistaiseksi uuden version takia.

Poliittinen kartta näyttäisi taas nousseen vilkkaan keskustelun keskelle. Tämä näyttäisi korreloivan voimakkaasti sen kanssa, että testi on viimepäivinä tehty yli 4 000 kertaa päivässä. Vilkasta keskustelua käydään niin facebookissa, tiede-lehden keskustelupalstalla, kuin hommafoorumillakin. Haluan tällä postauksellani selventää hieman Poliittisen kartan toimintaperiaatetta, sekä syntyhistoriaa.

Poliittinen kartta syntyi viime vuoden maaliskuussa ennen eduskuntavaaleja, koska pidin Yhdysvaltalaista Political Compassia hauskana ja kiinnostavana testinä. Alkuperäisen testin ongelma on kuitenkin se, että väittämät ovat melko vaikeaa englantia, sekä osa väittämistä on täysin sopimattomia Suomeen. Tahtotilanani oli siis luoda suomalainen versio Political Compassista, mutta siten, että sen tulokset olisivat karkeasti vertailukelpoisia alkuperäisen kanssa. Ensimmäisessä versiossa väittämät olivat melko suoraan käännettyjä alkuperäisestä, mutta kiitos erityisesti Aatu Komsin, sekä muiden vapaaehtoisten, väittämien kieliasua on muokattu useaan kertaankin. Useita väittämiä on myös poistettu, sekä uusia lisätty, jotta testi vastaisi enemmän suomalaisia olosuhteita. Olen kuitenkin aina välttänyt sellaisten väittämien lisäämistä, jotka ovat päivänpolitiikkaa, koska ne eivät välttämättä edusta selvästi jompaa-kumpaa akseleista.

Toisin kuin Political Compassissa en kuitenkaan näe tarvetta pitää testin toimintaperiaatetta salaisena. Kaikki poliittisessa kartassa esiintyvät väittämät, sekä mihin suuntaan ne vaikuttavat lopullisessa pisteytyksessä löytyvät osoitteesta http://www.poliittinenkartta.com/Questions.aspx. Ennen tähän sivuun tutustumista suositan kuitenkin testin tekemistä ainakin kerran. Vastaamalla olevansa samaa mieltä jonkin väittämän kanssa siirtyy akselilla kohti ilmoitettua vaikutusta, kun taas vastaamalla olevansa eri mieltä siirtyy yhtäpaljon vastakkaiseen suuntaan samalla akselilla. Lopulliset pisteet ovat välillä -10 ja 10. Lopullinen arvo saadaan jakamalla tulos akselin maksimipistemäärällä ja kertomalla kymmenellä. Alistan jokaisen näistä väittämistä kriittiselle arvioinnille, sekä toivonkin, että tämän postauksen kommenteissa tulee paljon asiallista palautetta, sekä analyysejä, mikäli jokin väittämä pitäisi mielestänne poistaa tai muuttaa.

Advertisements

2 kommenttia artikkeliin ”Poliittisen kartan historia ja anatomia

  1. Hei! Mistä löydän kaikki poliittisessa kartassa esiintyvät väittämät, sekä ”vastaukset” mihin suuntaan ne vaikuttavat. Nimittäin kiinnostaisi nähdä millä vastauksilla rkp tulee, sillä ystäväni saa 1.Piraattipuolueen 2.Kokoomuksen ja 3. KD:n. Tuo linkki ei toimi enää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s